Рецепти
Руски колач со афион
Одличен десерт за сите љубители на слатки со афион
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
Јајце(1 )
Квасец во прав(1 Пакување)
Јогурт(150 Милилитри)
Шеќер(10 Супени лажици)
Путер(1 Супена лажица)
Масло(3 Супени лажици)
Афион(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути
- Во сад за месење ги ставаме брашното, еден сув квасец, 4 лажици шеќер и сето тоа го промешуваме. Додаваме јајце, јогурт, масло и путер, па замесуваме тесто.
- Тестото го покриваме со крпа и го оставаме половина час на топло. Потоа го размесуваме и пак го чекаме уште половина час.
- Фил: афионот се вари во мала количина вода до испарување. Потоа додаваме 6 лажици шеќер и убаво мешаме.
- Од стасаното тесто правиме тенок слој и одозгора рамномерно го редиме филот од афион.
- Тестото го виткаме во ролат, ги сечкаме краевите и ги спојуваме.
- Ролатот го ставаме во пекарска хартија и внимателно го сечеме со нож на парчиња од еден сантиметар, но не до крај за да не направиме ливчиња.
- Формирање: едно ливче вртиме навнатре, а двете следни нанадвор, вртејќи ги така сите до крај.
- Претходно исечканите краеви ги спојуваме и ги вклопуваме во центарот на колачот.
- Колачот го премачкуваме со жолчка и го печеме 20-25 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во