Рецепти
Руски колач со афион Ана Ристеска

Одличен десерт за сите љубители на слатки со афион

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Жолчка од јајце(1 )

Јајце(1 )

Квасец во прав(1 Пакување)

Јогурт(150 Милилитри)

Шеќер(10 Супени лажици)

Путер(1 Супена лажица)

Масло(3 Супени лажици)

Афион(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути

  1. Во сад за месење ги ставаме брашното, еден сув квасец, 4 лажици шеќер и сето тоа го промешуваме. Додаваме јајце, јогурт, масло и путер, па замесуваме тесто.
  2. Тестото го покриваме со крпа и го оставаме половина час на топло. Потоа го размесуваме и пак го чекаме уште половина час.
  3. Фил: афионот се вари во мала количина вода до испарување. Потоа додаваме 6 лажици шеќер и убаво мешаме.
  4. Од стасаното тесто правиме тенок слој и одозгора рамномерно го редиме филот од афион.
  5. Тестото го виткаме во ролат, ги сечкаме краевите и ги спојуваме.
  6. Ролатот го ставаме во пекарска хартија и внимателно го сечеме со нож на парчиња од еден сантиметар, но не до крај за да не направиме ливчиња.
  7. Формирање: едно ливче вртиме навнатре, а двете следни нанадвор, вртејќи ги така сите до крај.
  8. Претходно исечканите краеви ги спојуваме и ги вклопуваме во центарот на колачот.
  9. Колачот го премачкуваме со жолчка и го печеме 20-25 минути на 200 степени.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: