Рецепти
Сармички од лозов лист
Вкуснен рецепт за лозови сармички со печурки и мешано мелено месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вргањ (печурка)(4 големи )
Телешко мелено месо(100 Грама)
Мелено говедско месо(100 Грама)
Лебни трошки(40 Грама)
Лук(1 Чешне)
Сечкан магдонос(1 Китка)
Јајце(1 )
Рендан кашкавал(20 Грама)
Презла(20 Грама)
Млеко(1 Децилитар)
Лозови листови(4 големи )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Исчистете ги печурките, одвојте ги капите од дршките и исечкајте ги само дршките.
- Лозовите листови варете ги во зовриена и посолена вода половина минута, па извадете ги и ставете ги врз крпа да се исушат.
- Лукот излупете го ситно исечкајте го и пропржете го на 2 лажици загреано масло. Додајте ги дршките од печурките и малку сол, па пржете ги поклопени, 10 минути.
- Во еден сад измешајте го меленото месо со малку сол, мајоран, исечкан магдонос, оладените дршки од печурки, јајцето, трошките (омекнати во млекото и исцедени) и кашкавалот.
- Ставете ги лозовите листови во тава прекриена со масна хартија. Наполнете ги капите од печурките со подготвената смеса, ставете ги врз листовите и дополнете ги со смесата.
- Затворете ги листовиѕе, посипете ги со презлата, полијте ги со масло и печете ги на 200 степени 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во