Рецепти
Сирењак
Бела пита од сирење со вкусен прелив од лук и јогурт. Одлично предјадење, но и лесна вечера.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сирење(300 Грама)
Брашно(550 Грама)
Газирана вода(1,5 Децилитар)
Масло(1,5 Децилитар)
Јајце(3 )
Прашок за печиво(1 )
Јогурт(2 Децилитри)
Лук(6 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во соодветен сад изматете го брашното, прашакот за печиво, киселата вода, маслото и јајцата. Додајте и 200 г изгмечено сирење, посолете и промешајте.
- Истурете ја смесата во намастен плех и печете ја 10 минути во загреана рерна на 220 степени, а потоа намалете ја температурата на 100 степени и печете уште 20 минути.
- Настрана измиксирајте 100 г сирење, јогурот и исечканиот лук.
- Смесата прелијте ја врз испечената пита, па вратете ја во исклучената рерна да отстои уште 5 минути.
- Потоа извадете ја од рерна, покријте ја со влажна крпа и оставете ја да се излади.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во