Рецепти
Сирењак Ана Ѓорова

Бела пита од сирење со вкусен прелив од лук и јогурт. Одлично предјадење, но и лесна вечера.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сирење(300 Грама)

Брашно(550 Грама)

Газирана вода(1,5 Децилитар)

Масло(1,5 Децилитар)

Јајце(3 )

Прашок за печиво(1 )

Сол

Јогурт(2 Децилитри)

Лук(6 Чешниња)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во соодветен сад изматете го брашното, прашакот за печиво, киселата вода, маслото и јајцата. Додајте и 200 г изгмечено сирење, посолете и промешајте.
  2. Истурете ја смесата во намастен плех и печете ја 10 минути во загреана рерна на 220 степени, а потоа намалете ја температурата на 100 степени и печете уште 20 минути.
  3. Настрана измиксирајте 100 г сирење, јогурот и исечканиот лук.
  4. Смесата прелијте ја врз испечената пита, па вратете ја во исклучената рерна да отстои уште 5 минути.
  5. Потоа извадете ја од рерна, покријте ја со влажна крпа и оставете ја да се излади.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: