Рецепти
Солен млечник
Традиционално македонско предјадење кое во некои краеви се приготвува во солена варијанта која оди одлично со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Сол(малку )
Вода(млака за да се замеси )
Јајце(15 )
Млеко(1,5 Литри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Се замесува тесто и се дели на 8 топчиња. Од 6 топчиња, кои малку се расукуваат и се премачкуваат со масло и брашно, се прави првата кора, малку поширока од тавчето за да виси нанадвор.
- Од преостанатите топчиња се прават две посебни кори, се расукуваат и се потпечуваат на рингла.
- Испечените кори се кршат на парчиња, се ставаат врз долната кора. Се попрскуваат со масло, на плехот се става малку да се запече.
- Се матат јајцата, се додаваат млеко и сол по вкус. Оваа смеса се истура врз корите и млечникот се враќа во рерна да се пече.
- Кога добро ќе се испече да се зацрвенат корите, се попрскува со масло.
- Испечениот млечник се покрива со платнена крпа и се остава добро да се излади.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во