Рецепти
Солен млечник Ана Ристеска

Традиционално македонско предјадење кое во некои краеви се приготвува во солена варијанта која оди одлично со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Сол(малку )

Вода(млака за да се замеси )

Јајце(15 )

Млеко(1,5 Литри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Се замесува тесто и се дели на 8 топчиња. Од 6 топчиња, кои малку се расукуваат и се премачкуваат со масло и брашно, се прави првата кора, малку поширока од тавчето за да виси нанадвор.
  2. Од преостанатите топчиња се прават две посебни кори, се расукуваат и се потпечуваат на рингла.
  3. Испечените кори се кршат на парчиња, се ставаат врз долната кора. Се попрскуваат со масло, на плехот се става малку да се запече.
  4. Се матат јајцата, се додаваат млеко и сол по вкус. Оваа смеса се истура врз корите и млечникот се враќа во рерна да се пече.
  5. Кога добро ќе се испече да се зацрвенат корите, се попрскува со масло.
  6. Испечениот млечник се покрива со платнена крпа и се остава добро да се излади.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: