Рецепти
Солен млечник Ана Ристеска

Традиционално македонско предјадење кое во некои краеви се приготвува во солена варијанта која оди одлично со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Сол(малку )

Вода(млака за да се замеси )

Јајце(15 )

Млеко(1,5 Литри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Се замесува тесто и се дели на 8 топчиња. Од 6 топчиња, кои малку се расукуваат и се премачкуваат со масло и брашно, се прави првата кора, малку поширока од тавчето за да виси нанадвор.
  2. Од преостанатите топчиња се прават две посебни кори, се расукуваат и се потпечуваат на рингла.
  3. Испечените кори се кршат на парчиња, се ставаат врз долната кора. Се попрскуваат со масло, на плехот се става малку да се запече.
  4. Се матат јајцата, се додаваат млеко и сол по вкус. Оваа смеса се истура врз корите и млечникот се враќа во рерна да се пече.
  5. Кога добро ќе се испече да се зацрвенат корите, се попрскува со масло.
  6. Испечениот млечник се покрива со платнена крпа и се остава добро да се излади.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: