Рецепти
Солена куглов погача Ана Ѓорова

Погача-плетенка што ќе ја разубави вашата трпеза. Може да ја комбинирате со разни јадења, намази и салати.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1/2 Килограм)

Масло(1 Децилитар)

Млеко(2,5 Децилитри)

Јајце(1 )

Сол(1,5 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Квасец(1/2 )

Маргарин(100 Грама)

Сирење(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Квасецот, солта, шеќерот и една лажица брашнот се мешаат со малку топло млеко и се остава квасецот да нарасне.
  2. Брашното се меша со печивото и во него се додава нараснатиот квасец, јајцето, маслото и топлото млеко. Се меси меко тесто и се остава кратко да нарасне (околу 20 минути).
  3. Тестото се дели на три топчиња и секое топче се расукува во правоаголник. Секоја кора се посипува со рендан маргарин и дробено сирење.
  4. Се витка во ролат, потоа сите три се плетат во плетенка.
  5. Калапот за куглов се мачка со маргарин и се витка плетенката во круг, па се остава да нарасне во калапот околу 45 минути.
  6. Потоа се премачкува со јајце и се пече на 200 степени, 45 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: