Рецепти
Солени бомбици со маслинки
Одлично мезе за на вашата трпеза што може да го послужите со омилениот сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(250 Грама)
Сусам(200 Грама)
Мајонез(1 Супена лажица)
Кисела павлака(1 Супена лажица)
Кашкавал(150 Грама)
Фета сирење(200 Грама)
Зелени маслинки(без семка 12 )
Брашно(150 Грама)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во тенџере со зовриена вода на оган ставете ја коцката супа, наросете црн пипер и варете ги пилешките гради.
- Свареното пилешко месо исечкајте го на коцки и измешајте го во сад со ренданиот кашкавал, дробеното фета сирење и сечканите кисели краставички на коцки.
- Во садот измешајте ги мајонезот и киселата павлака, посолете и промешајте.
- Смесата продолжете да ја месите со рака, земете од смесата, расплескајте ја на едната дланка, на средината ставете една маслинка и формирајте топче.
- На истиот начин формирајте ги сите топчиња и наредете ги на чинија.
- Валкајте ги бомбиците прво во брашно, па во изматените јајца и сусамот и пржете ги во тава на оган со поголема количина загреано масло.
- Откако ќе поруменат од сите страни, ставете ги врз салфетка во чинија да се исцедат од вишокот маснотија.
- Послужете ги со сос по желба или со мешавина од мајонез и павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во