Рецепти
Солени бомбици со маслинки Ана Ѓорова

Одлично мезе за на вашата трпеза што може да го послужите со омилениот сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки гради(250 Грама)

Сусам(200 Грама)

Мајонез(1 Супена лажица)

Кисела павлака(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

Кашкавал(150 Грама)

Фета сирење(200 Грама)

Зелени маслинки(без семка 12 )

Брашно(150 Грама)

Јајце(2 )

Коцка за супа-пилешка(1 )

Кисели краставички(5 )

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тенџере со зовриена вода на оган ставете ја коцката супа, наросете црн пипер и варете ги пилешките гради.
  2. Свареното пилешко месо исечкајте го на коцки и измешајте го во сад со ренданиот кашкавал, дробеното фета сирење и сечканите кисели краставички на коцки.
  3. Во садот измешајте ги мајонезот и киселата павлака, посолете и промешајте.
  4. Смесата продолжете да ја месите со рака, земете од смесата, расплескајте ја на едната дланка, на средината ставете една маслинка и формирајте топче.
  5. На истиот начин формирајте ги сите топчиња и наредете ги на чинија.
  6. Валкајте ги бомбиците прво во брашно, па во изматените јајца и сусамот и пржете ги во тава на оган со поголема количина загреано масло.
  7. Откако ќе поруменат од сите страни, ставете ги врз салфетка во чинија да се исцедат од вишокот маснотија.
  8. Послужете ги со сос по желба или со мешавина од мајонез и павлака.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: