Рецепти
Тиквички со лук (посно) Ана Ѓорова

Печени тиквички со сос од лук, домати и пиперки. Одлична идеја за лесна вечера или предјадење.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(1 Килограм)

Кромид(3-4 Главици)

Црвена бабура(4-5 )

Лук(4 Чешниња)

Домат(7-8 )

Масло(2-3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Тиквичките се сечат по должина на половинки и се пржат во тава со масло.
  2. Потоа се посипуваат со следниот сос: на масло се динстаат кромидот, бабурите, малку лук, магдонос и крупно исечкани домати. Кога сè убаво ќе се испржи, се процедува, посолува, се додава вода за сосот да не биде многу густ и се додава прстофат шеќер.
  3. Тиквичките се редат во тава, се посипуваат со сосот и се печат 30-45 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: