Рецепти
Тиквички со лук (посно)
Печени тиквички со сос од лук, домати и пиперки. Одлична идеја за лесна вечера или предјадење.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(1 Килограм)
Кромид(3-4 Главици)
Црвена бабура(4-5 )
Лук(4 Чешниња)
Домат(7-8 )
Масло(2-3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Тиквичките се сечат по должина на половинки и се пржат во тава со масло.
- Потоа се посипуваат со следниот сос: на масло се динстаат кромидот, бабурите, малку лук, магдонос и крупно исечкани домати. Кога сè убаво ќе се испржи, се процедува, посолува, се додава вода за сосот да не биде многу густ и се додава прстофат шеќер.
- Тиквичките се редат во тава, се посипуваат со сосот и се печат 30-45 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во