Рецепти
Тиквички со лук (посно) Ана Ѓорова

Печени тиквички со сос од лук, домати и пиперки. Одлична идеја за лесна вечера или предјадење.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(1 Килограм)

Кромид(3-4 Главици)

Црвена бабура(4-5 )

Лук(4 Чешниња)

Домат(7-8 )

Масло(2-3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Тиквичките се сечат по должина на половинки и се пржат во тава со масло.
  2. Потоа се посипуваат со следниот сос: на масло се динстаат кромидот, бабурите, малку лук, магдонос и крупно исечкани домати. Кога сè убаво ќе се испржи, се процедува, посолува, се додава вода за сосот да не биде многу густ и се додава прстофат шеќер.
  3. Тиквичките се редат во тава, се посипуваат со сосот и се печат 30-45 минути.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: