Рецепти
Тиквички со лук (посно) Ана Ѓорова

Печени тиквички со сос од лук, домати и пиперки. Одлична идеја за лесна вечера или предјадење.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(1 Килограм)

Кромид(3-4 Главици)

Црвена бабура(4-5 )

Лук(4 Чешниња)

Домат(7-8 )

Масло(2-3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Тиквичките се сечат по должина на половинки и се пржат во тава со масло.
  2. Потоа се посипуваат со следниот сос: на масло се динстаат кромидот, бабурите, малку лук, магдонос и крупно исечкани домати. Кога сè убаво ќе се испржи, се процедува, посолува, се додава вода за сосот да не биде многу густ и се додава прстофат шеќер.
  3. Тиквичките се редат во тава, се посипуваат со сосот и се печат 30-45 минути.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: