Рецепти
Цимет ѕвездички
Чајни колачиња од цимет кои покрај одличниот вкус претставуваат и одлична декорација за вашата трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер во прав(250 Грама)
Цимет(5 Грама)
Мелени бадеми(250 Грама)
Белка од јајце(2 )
Белка од јајце(за преливот 1 )
Шеќер во прав(за преливот 150 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути.
- Просејте го шеќерот во прав и циметот во еден сад.
- Додајте ги мелените бадеми и белките. Матете се додека не добиете мазна смеса.
- Кога тестото ќе биде убаво измесено завиткајте го во проѕирна стреч фолија и ставете го во фрижидер 1 час.
- Нежно расукајте го тестото со дебелина од 10мм. Повторно вратете го во фрижидер или замрзнувач 15 минути.
- Ставете ги белката и шеќерот во прав во сад. Убаво матете ги за да добиете цврст прелив.
- Со лажица нанесете убав слој од преливот врз тестото.
- Калапот за сечете во форма на ѕвезда потопете го во вода и почнете да сечете ѕвезди од тестото.
- Ставете ги на тава која е обложена со хартија за печење.
- Тестото кое ви останало преработете го на истиот начин и направете уште ѕвезди.
- Оставете ги ѕвездите да се исушат на собна температура околу 2 часа.
- Печете ги во претходно загреана рерна на 170 степени околу 10 минути.
- Кога ќе се оладат чувајте ги во кутија на суво место.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во