Рецепти
Цветна погача
Вкусна и лесна домашна погача која одлично оди со солени додатоци, месо, риба и салати
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1 )
Шеќер(5 Супени лажици)
Брашно(2 лажици, плус за месење )
Млеко(1/2 Литар)
Сол(1 Супена лажица)
Жолчка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Ставете го квасецот со шеќерот, 2 лажици брашно, малку сол и млака вода да стаса.
- Потоа во голем сад ставете го млекото (или може вода), додајте го стасаниот квасец и промешајте. Почнете да додавате од брашното и месете додека да добиете средно меко тесто. Оставете го да стаса 30 минути.
- Од тестото развлечете кора, па премачкајте ја со маргарин и почнете да ја виткате да добиете коцка. Секој дел мачкајте го со маргарин. Оставете да стои во фрижидер. Потоа повторете ја постапката уште еднаш.
- Потоа расукајте голема кора и обликувајте ја погачата по желба. Ставете ја во висок подмачкан сад и оставете да стаса.
- Пред печење намачкајте ја со матена жолчка, посипете сусам и печете додека да добие убава златнокафена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во