Рецепти
Цветна погача Ана Ѓорова

Вкусна и лесна домашна погача која одлично оди со солени додатоци, месо, риба и салати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Шеќер(5 Супени лажици)

Брашно(2 лажици, плус за месење )

Млеко(1/2 Литар)

Маргарин

Сол(1 Супена лажица)

Жолчка од јајце(1 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Ставете го квасецот со шеќерот, 2 лажици брашно, малку сол и млака вода да стаса.
  2. Потоа во голем сад ставете го млекото (или може вода), додајте го стасаниот квасец и промешајте. Почнете да додавате од брашното и месете додека да добиете средно меко тесто. Оставете го да стаса 30 минути.
  3. Од тестото развлечете кора, па премачкајте ја со маргарин и почнете да ја виткате да добиете коцка. Секој дел мачкајте го со маргарин. Оставете да стои во фрижидер. Потоа повторете ја постапката уште еднаш.
  4. Потоа расукајте голема кора и обликувајте ја погачата по желба. Ставете ја во висок подмачкан сад и оставете да стаса.
  5. Пред печење намачкајте ја со матена жолчка, посипете сусам и печете додека да добие убава златнокафена боја.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: