Рецепти
Цветна погача Ана Ѓорова

Вкусна и лесна домашна погача која одлично оди со солени додатоци, месо, риба и салати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Шеќер(5 Супени лажици)

Брашно(2 лажици, плус за месење )

Млеко(1/2 Литар)

Маргарин

Сол(1 Супена лажица)

Жолчка од јајце(1 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Ставете го квасецот со шеќерот, 2 лажици брашно, малку сол и млака вода да стаса.
  2. Потоа во голем сад ставете го млекото (или може вода), додајте го стасаниот квасец и промешајте. Почнете да додавате од брашното и месете додека да добиете средно меко тесто. Оставете го да стаса 30 минути.
  3. Од тестото развлечете кора, па премачкајте ја со маргарин и почнете да ја виткате да добиете коцка. Секој дел мачкајте го со маргарин. Оставете да стои во фрижидер. Потоа повторете ја постапката уште еднаш.
  4. Потоа расукајте голема кора и обликувајте ја погачата по желба. Ставете ја во висок подмачкан сад и оставете да стаса.
  5. Пред печење намачкајте ја со матена жолчка, посипете сусам и печете додека да добие убава златнокафена боја.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: