Рецепти
Турски ќофтиња од црвена леќа и булгур
Меки и вкусни зачинети ќофтиња на турски начин, од црвена леќа и булгур во сос од кисело млеко, спанаќ и црвен пипер како одлична идеја за ручек или вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена леќа(1/2 Чаша)
Булгур-житарка(2/3 Чаши)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Кромид(1/2 Главица)
Зелена пиперка(1-2 )
Кумин(1/2 Кафена лажица)
Коријандер(1/2 Кафена лажица)
Бибер(1 Прстофат)
Доматен сос(1 Кафена лажица)
Домат(1 )
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Сечкан магдонос(2 Супени лажици)
Спанаќ(160 Грама)
Кисело млеко(6 Супени лажици)
Црвен пипер(1-2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Сварете ја леќата во солена вода околу 15-20 минути додека омекне. Потоа додајте го булгурот, сол и додајте уште 3/4 лажици вода. Покријте со капак и варете уште 15-20 минути.
- Во меѓувреме во мала тава испржете го исечканиот кромид со масло. Кога ќе омекне додајте ја исечканата пиперка, зачините, сосот од домати и гответе додека омекнат пиперките, околу 2-4 минути.
- Откако ќе се сварат леќата и булгурот, измешајте ги со лупениот и исечканиот домат, магдонос, сок од лимон и претходно подготвената смеса со пиперките. Со дланките убаво измешајте и соединете ја смесата, а потоа формирајте бомбици.
- Во друг сад промешајте го исечканиот спанаќ, киселото млеко и црвениот пипер, прелијте врз ќофтињата и сервирајте ги со парче леб.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во