Рецепти
Турски ќофтиња од црвена леќа и булгур Ана Ѓорова

Меки и вкусни зачинети ќофтиња на турски начин, од црвена леќа и булгур во сос од кисело млеко, спанаќ и црвен пипер како одлична идеја за ручек или вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена леќа(1/2 Чаша)

Булгур-житарка(2/3 Чаши)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Кромид(1/2 Главица)

Зелена пиперка(1-2 )

Кумин(1/2 Кафена лажица)

Коријандер(1/2 Кафена лажица)

Бибер(1 Прстофат)

Доматен сос(1 Кафена лажица)

Домат(1 )

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Сечкан магдонос(2 Супени лажици)

Спанаќ(160 Грама)

Кисело млеко(6 Супени лажици)

Црвен пипер(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Сварете ја леќата во солена вода околу 15-20 минути додека омекне. Потоа додајте го булгурот, сол и додајте уште 3/4 лажици вода. Покријте со капак и варете уште 15-20 минути.
  2. Во меѓувреме во мала тава испржете го исечканиот кромид со масло. Кога ќе омекне додајте ја исечканата пиперка, зачините, сосот од домати и гответе додека омекнат пиперките, околу 2-4 минути.
  3. Откако ќе се сварат леќата и булгурот, измешајте ги со лупениот и исечканиот домат, магдонос, сок од лимон и претходно подготвената смеса со пиперките. Со дланките убаво измешајте и соединете ја смесата, а потоа формирајте бомбици.
  4. Во друг сад промешајте го исечканиот спанаќ, киселото млеко и црвениот пипер, прелијте врз ќофтињата и сервирајте ги со парче леб.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: