Рецепти
Унгарско лечо
Типично унгарско лесно јадење од домати, пиперки и кромид. Оди со ориз, јајца, тестенини, колбаси или сланина.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена пиперка(1 Килограм)
Домат(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Масло(4 Супени лажици)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Пиперките се чистат од дршките и семките и се сечкаат на ленти по ширина еден прст или на тркалца. Доматите се гмечат или се сечкаат на мали парчиња.
- Кромидот се пржи на врело масло со постојано мешање додека не стане стаклест.
- Се трга од оган и се зачинува со црвен пипер.
- Во тавата се додаваат пиперките и солта, се покрива со капак и се остава на тивок оган околу 10 минути, потоа се додаваат доматите и се пржи додека убаво не омекнат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во