Рецепти
Ванила крем бруле
Класичен рецепт од француската кујна
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Жолчка од јајце(6 )
Шеќер(6 Супени лажици)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Слатка павлака(600 Милилитри)
Кафеав шеќер(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 180 минути
- Загрејте ја рерната на температура од 150℃.
- Изматете ги жолчките од јајцата, додајте 4 големи лажици бел шеќер и ванила и потоа матете сè додека не добиете густа и кремаста смеса.
- Ставете ја слатката павлака во сад за готвење и потоа загрејте ја на тивок оган. Пред да започне да врие, отстранете ја од шпоретот и помешајте ја со смесата со жолчки. Смесата ставете ја во мало тенџере а под тоа ставете поголемо тенџере со вода кое ќе го ставите да врие околу 5 минути.
- Смесата ставете ја во сад за печење и печете околу 30 минути. Оставете да се излади на собна температура и ставете ја во фрижидер (најмалку 1 час).
- Во мал сад измешајте 2 големи лажици бел и 2 лажици кафеав шеќер.
- Посипајте ја смесата по рабовите на тестото. Потоа ставете ја во двоен сад во кој долниот има вода која врие за да се стопи шеќерот. Треба да бидете внимателни да не прегори шеќерот, затоа држете го околу 2 минути.
- Поедноставна варијанта би била да го стопите шеќерот и потоа да го прелиете. Оставете да се олади и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во