Рецепти
Ванила крем бруле Ана Ристеска

Класичен рецепт од француската кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Жолчка од јајце(6 )

Шеќер(6 Супени лажици)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Слатка павлака(600 Милилитри)

Кафеав шеќер(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 180 минути

  1. Загрејте ја рерната на температура од 150℃.
  2. Изматете ги жолчките од јајцата, додајте 4 големи лажици бел шеќер и ванила и потоа матете сè додека не добиете густа и кремаста смеса.
  3. Ставете ја слатката павлака во сад за готвење и потоа загрејте ја на тивок оган. Пред да започне да врие, отстранете ја од шпоретот и помешајте ја со смесата со жолчки. Смесата ставете ја во мало тенџере а под тоа ставете поголемо тенџере со вода кое ќе го ставите да врие околу 5 минути.
  4. Смесата ставете ја во сад за печење и печете околу 30 минути. Оставете да се излади на собна температура и ставете ја во фрижидер (најмалку 1 час).
  5. Во мал сад измешајте 2 големи лажици бел и 2 лажици кафеав шеќер.
  6. Посипајте ја смесата по рабовите на тестото. Потоа ставете ја во двоен сад во кој долниот има вода која врие за да се стопи шеќерот. Треба да бидете внимателни да не прегори шеќерот, затоа држете го околу 2 минути.
  7. Поедноставна варијанта би била да го стопите шеќерот и потоа да го прелиете. Оставете да се олади и послужете.
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Торта фантазија
Чоколадни кроасани
Филе Велингтон
Највкусни крофни
Руски колач со афион
Печен ролат од свинско каре
Еврејски колач
Торта со слатко од зелени смокви
Чоколадна торта со суви сливи, урми и ореви
Мустаќи торта
Лиснати погачки
Флија
Француски крем кроасани
Крцкав стек со палента
Козињак со мармалад
Велигденска корпа
Пита со чаен колбас
Ролни со цимет
Тортелини со тиква
Визитарки (посно)
Спонзор торта
Какао торта со фил од чоколадо
Влашка пита
Мини пити со спанаќ и сирење
Свинска пача
Кростата од кајсии
Домашен леб
Полнет венец

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: