Рецепти
Зелник (посно) Ана Ѓорова

Вкусен и посен бабин рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Спанаќ(500 Грама)

Масло

Сол

Вода

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Зелјето се мие, се сечка и се посолува.
  2. Се замесува тестото на следниот начин: ставаме брашно во сад, правиме длабнатина во средината, ги додаваме солта и маслото и замесуваме со постепено додавање на млака вода.
  3. Тестото го делиме на 15 еднакви топчиња. Сите поединечно ги расукуваме по малку. Редиме 8 едно врз друго, додавајќи масло на секое. Ги расукуваме сите 8 заедно, во големина на тепсијата и ги редиме во неа.
  4. Го додаваме приготвеното зелје, а врз него ги ставаме седумте расукани кори. На крај го плетеме зелникот да се затвори.
  5. Печеме во загреана рерна на 250°C околу 5 минути, па ја намалуваме температурата на 200°C и печеме уште 15 минути.
  6. Готовиот зелник е нараснат, го покриваме со крпа за да спадне и по 10 минути јадењето е готово.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: