Рецепти
Зимница од везени пиперки
Вкусна македонска зимница од печени пиперки за одлично мезе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Везени пиперки(5 Килограми)
Лук(2 Главици)
Магдонос(1-2 Китки)
Масло(1 голема шолја за кафе )
Оцет(1 голема шолја за кафе )
Морска сол(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Лукот и магдоносот исечкајте ги и измешајте ги во сад со оцетот, маслото и морската сол.
- Пиперките измијте ги, исушете ги и потпечете ги во рерна на 180-200 степени околу 20-тина до 30 минути колку да добијат убава боја и да се потпечат.
- Во чисти, стерилизирани тегли наредете прво од смесата со лук и магдонос, па ред печени пиперки.
- Постапката повторете ја додека ги потрошите сите состојки, а потоа добро затворете ги теглите и чувајте ги на темно и ладно место.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во