Рецепти
Зимница од везени пиперки Ана Ѓорова

Вкусна македонска зимница од печени пиперки за одлично мезе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Везени пиперки(5 Килограми)

Лук(2 Главици)

Магдонос(1-2 Китки)

Масло(1 голема шолја за кафе )

Оцет(1 голема шолја за кафе )

Морска сол(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Лукот и магдоносот исечкајте ги и измешајте ги во сад со оцетот, маслото и морската сол.
  2. Пиперките измијте ги, исушете ги и потпечете ги во рерна на 180-200 степени околу 20-тина до 30 минути колку да добијат убава боја и да се потпечат.
  3. Во чисти, стерилизирани тегли наредете прво од смесата со лук и магдонос, па ред печени пиперки.
  4. Постапката повторете ја додека ги потрошите сите состојки, а потоа добро затворете ги теглите и чувајте ги на темно и ладно место.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: