Рецепти
Прженки од цвекло Ана Ѓорова

Вкусен вегетаријански рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Цвекло(300 Грама)

Ориз(150 Грама)

Јајце(1 )

Маргарин(20 Грама)

Брашно(40 Грама)

Лебни трошки(50 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Млеко(40 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Излупеното цвекло варете го 20 минути во малку посолена вода, а потоа исцедете го и исечкајте го на ленти.
  2. Во меѓувреме во посебен сад варете го оризот за малку да омекне, а потоа исцедете го.
  3. На загреан маргарин пригответе малку бешамел сос со малку пржено брашно и млеко.
  4. Кога ќе се олади сосот, помешајте го изматеното јајце, цвеклото, оризот и лебните трошки. По вкус додајте сол и бибер.
  5. Сето тоа убаво измешајте го, па со лажица или со раце обликувајте ги прженките.
  6. Во тава со загреано масло пржете ги додека не поцрвенат убаво од двете страни.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: