Рецепти
Помфрит од сладок компир
Овој рецепт е поздрав и со помалку калории од обичниот помфрит
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сладок компир(3 )
Брашно(1 Супена лажица)
Лук во прав(1 Кафена лажица)
Чили во прав(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Маслиново масло(4 Супени лажици)
Свежо оригано(1 Шака)
Рендан пармезан(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути
- Уклучете ја рерната на 220°C.
- Измијте ги убаво компирите и исечете ги на парчиња со приближно иста дебелина и големина.
- Ставете ги сите парчиња во еден сад и наросете ги со брашно, чили во прав, лук во прав, маслиново масло и сол.
- Измешајте ги парчињата компир убаво за да бидат прекриени со состојките.
- Тавата прекријте ја со хартија за печење и наредете ги компирите одделно.
- Налејте им малку маслиново масло и ставете ги да се печат 15 минути, па превртете ги на другата страна и печете уште 15 минути.
- Кога ќе бидат заруменети од сите страни тогаш се готови.
- Додека се топли наросете им пармезан, свежо оригано и послужете ги со омилениот сос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во