Рецепти
Баба Гануш со маслинки
Намаз со модри патлиџани, мајонез и зачини со потекло од Блискиот Исток. Одличен е во комбинација со разни јадења и како мезе.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(2 средни )
Маслиново масло(1/4 Чаша)
Кумин(1/2 Кафена лажица)
Ротквица(1 китка )
Келераба (дива зелка)(1 голема )
Мајонез(3 Супени лажици)
Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)
Сол(2 Кафени лажици)
Бибер(1/4 Кафена лажица)
Лук(1 Чешне)
Црни маслинки(1/4 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Модрите патлиџани свиткајте ги во алуминиумска фолија и печете ги во рерна околу 20-тина минути, односно додека да станат многу меки. Потоа извадете ги од фолијата и оставете ги да се изладат.
- Во меѓувреме исечкајте ги зеленчуците на тенки парчиња и ставете ги во голем сад со многу ладна вода да отстојат околу 10-тина минути. Потоа исцедете ги од водата и исушете ги со кујнска крпа.
- Ислупете ги оладените модри патлиџани и исечкајте ги. Измешајте ги со куминот, со 1/4 чаша масло, мајонезот, сокот од лимон и зачинете со сол, бибер, црвен пипер и сечкан лук.
- Ставете го намазот во сад за послужување и одозгора додајте го останатото масло. Ставете ги сечканите маслинки и сервирајте го со ладниот зеленчук.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во