Рецепти
Баба Гануш со маслинки Ана Ѓорова

Намаз со модри патлиџани, мајонез и зачини со потекло од Блискиот Исток. Одличен е во комбинација со разни јадења и како мезе.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(2 средни )

Маслиново масло(1/4 Чаша)

Кумин(1/2 Кафена лажица)

Ротквица(1 китка )

Келераба (дива зелка)(1 голема )

Мајонез(3 Супени лажици)

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Сол(2 Кафени лажици)

Бибер(1/4 Кафена лажица)

Црвен пипер

Лук(1 Чешне)

Црни маслинки(1/4 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од  60 минути

  1. Модрите патлиџани свиткајте ги во алуминиумска фолија и печете ги во рерна околу 20-тина минути, односно додека да станат многу меки. Потоа извадете ги од фолијата и оставете ги да се изладат.
  2. Во меѓувреме исечкајте ги зеленчуците на тенки парчиња и ставете ги во голем сад со многу ладна вода да отстојат околу 10-тина минути. Потоа исцедете ги од водата и исушете ги со кујнска крпа.
  3. Ислупете ги оладените модри патлиџани и исечкајте ги. Измешајте ги со куминот, со 1/4 чаша масло, мајонезот, сокот од лимон и зачинете со сол, бибер, црвен пипер и сечкан лук.
  4. Ставете го намазот во сад за послужување и одозгора додајте го останатото масло. Ставете ги сечканите маслинки и сервирајте го со ладниот зеленчук.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: