Рецепти
Баба Гануш со маслинки Ана Ѓорова

Намаз со модри патлиџани, мајонез и зачини со потекло од Блискиот Исток. Одличен е во комбинација со разни јадења и како мезе.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(2 средни )

Маслиново масло(1/4 Чаша)

Кумин(1/2 Кафена лажица)

Ротквица(1 китка )

Келераба (дива зелка)(1 голема )

Мајонез(3 Супени лажици)

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Сол(2 Кафени лажици)

Бибер(1/4 Кафена лажица)

Црвен пипер

Лук(1 Чешне)

Црни маслинки(1/4 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од  60 минути

  1. Модрите патлиџани свиткајте ги во алуминиумска фолија и печете ги во рерна околу 20-тина минути, односно додека да станат многу меки. Потоа извадете ги од фолијата и оставете ги да се изладат.
  2. Во меѓувреме исечкајте ги зеленчуците на тенки парчиња и ставете ги во голем сад со многу ладна вода да отстојат околу 10-тина минути. Потоа исцедете ги од водата и исушете ги со кујнска крпа.
  3. Ислупете ги оладените модри патлиџани и исечкајте ги. Измешајте ги со куминот, со 1/4 чаша масло, мајонезот, сокот од лимон и зачинете со сол, бибер, црвен пипер и сечкан лук.
  4. Ставете го намазот во сад за послужување и одозгора додајте го останатото масло. Ставете ги сечканите маслинки и сервирајте го со ладниот зеленчук.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: