Рецепти
Бељуш Ана Ристеска

Вкусно предјадење со сирење и праз кое одлично оди во комбинација со сирење и кисело млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

Масло(2 Супени лажици)

Квасец(20 Грама)

Вода(млака 350 Милилитри)

Праз(за фил - 2 Страка )

Масло(за фил - 2 Супени лажици)

Сирење(за фил - 300 Грама)

Кисело млеко(за фил - 3 Супени лажици)

Сол

Бибер

Гриз(за фил - 1 Супена лажица)

Брашно(за фил - 1/2 Супена лажица)

Јајце(за фил - 2 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Се раствора квасецот, па со преостанатите состојки се замесува меко тесто. Се покрива со чиста крпа и се остава да стаса 30 минути.
  2. За тоа време се приготвува филот. На загреано масло се пржи празот додека зарумени. Се трга од оган, се зачинува, па се додаваат преостанатите состојки за фил. Убаво се соединува.
  3. Стасаното тесто се дели на 4 топчиња. Се сукаат 3 со големина на тавата во која ќе се пече (бр.26) со дебелина од 5 мм.
  4. Врз првата кора се става половина од филот. Врз филот се става втората кора, па преостанатата количина фил. Се поклопува со третата кора.
  5. Од четвртото топче, кое се дели на два дела се формираат долги ремени, кои меѓу себе се плетат, па се виткаат наоколу како рамка.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: