Рецепти
Бељуш
Вкусно предјадење со сирење и праз кое одлично оди во комбинација со сирење и кисело млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Шеќер(1/2 Кафена лажица)
Масло(2 Супени лажици)
Квасец(20 Грама)
Вода(млака 350 Милилитри)
Праз(за фил - 2 Страка )
Масло(за фил - 2 Супени лажици)
Сирење(за фил - 300 Грама)
Кисело млеко(за фил - 3 Супени лажици)
Гриз(за фил - 1 Супена лажица)
Брашно(за фил - 1/2 Супена лажица)
Јајце(за фил - 2 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Се раствора квасецот, па со преостанатите состојки се замесува меко тесто. Се покрива со чиста крпа и се остава да стаса 30 минути.
- За тоа време се приготвува филот. На загреано масло се пржи празот додека зарумени. Се трга од оган, се зачинува, па се додаваат преостанатите состојки за фил. Убаво се соединува.
- Стасаното тесто се дели на 4 топчиња. Се сукаат 3 со големина на тавата во која ќе се пече (бр.26) со дебелина од 5 мм.
- Врз првата кора се става половина од филот. Врз филот се става втората кора, па преостанатата количина фил. Се поклопува со третата кора.
- Од четвртото топче, кое се дели на два дела се формираат долги ремени, кои меѓу себе се плетат, па се виткаат наоколу како рамка.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во