Рецепти
Далматинска супа од риба
Посна супа од ослиќ како вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(лупен 1 )
Филети од ослиќ(800 Грама)
Целер(1 корен )
Целер(5-6 гранчиња )
Морков(2 )
Лук(2 Чешниња)
Ориз(варен 200 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Во тенџере со вода на оган ги вариме компирот, морковите и коренот од целер. Откако зеленчукот ќе биде полуварен посолуваме и ги додаваме филетите риба.
- Рачките од гранчињата целер и чешнињата лук ситно ги сечкаме, и ги додаваме во тенџерето.
- По 20 минути варење го тргаме тенџерето од оган. Сварените моркови, коренот од целер и рибата ги сечкаме на коцки, а компирот ситно го сечкаме. Ги враќаме во тенџерето на оган. Го додаваме варениот ориз.
- Листовите целер ситно си сечкаме и ги додаваме во тенџерето. Лимонот го цедиме во цедалка и го додаваме сокот во тенџерето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во