Рецепти
Коцки од компир
Одлично предјадење кое оди одлично во комбинација со павлака или кисело млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1 Килограм)
Јајце(5 )
Кашкавал(100 Грама)
Кравјо сирење(100 Грама)
Шунка(100 Грама)
Маргарин(50 Грама)
Морско оревче(рендано 1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 75 минути
- Три јајца тврдо се варат.
- Компирот се лупи, се сече и се вари додека омекне. Потоа се процедува и се пасира во пире.
- Кашкавалот крупно се ренда, па се додава во пирето. Се додаваат маргаринот, двете јајца и мускатното оревче. Се зачинува по вкус, па состојките добро се соединуваат.
- Саламата се сече на коцки, сирењето се дроби, а варените јајца се лупат и се сечат на кругови.
- Огноотпорен сад се подмачкува со масло и се посипува со лебни ронки.
- Половина од приготвената смеса рамномерно се распоредува во садот, па врз неа се ставаат саламата, сирењето и јајцата.
- Потоа се распоредува и втората половина, се прелива со малку масло и се посипува со лебни ронки.
- Се пече во загреана рерна на 190 степени, 25 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во