Рецепти
Крокети од блитва
Пржени крокети од блитва и кашкавал што се одличен прилог или главно јадење со салати, намази и сосови по желба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Блитва(1 Килограм)
Јајце(3 )
Брашно(100 Грама)
Лебни трошки(100 Грама)
Лук(5 Чешниња)
Лебни трошки(3 Супени лажици)
Гауда кашкавал(150 Грама)
Вегета(1 Супена лажица)
Сол(по желба )
Бибер(по желба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Блитвата се мие, се вари, се цеди и ситно се сечка.
- Се додаваат ситно сечкан лук, 1 јајце, рендан кашкавал, 3 лажици лебни трошки и вегета. Се посолува и се зачинува по желба, па се меша.
- Со мала лажица се обликуваат топчиња или друга форма по желба кои потоа се валкаат во брашно, па во јајца и на крај во лебни трошки.
- Се пржат во врело масло и се сервираат како самостојно јадење или како прилог.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во