Рецепти
Печени фалафел ќофтиња со сос
Поздрава варијанта на ќофтиња од наут кои се многу вкусни и одлично зачинети со додаток на сос од јогурт што ги прави посочни
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Наут(125 Грама)
Кромид(1/2 Главица)
Лук(1 Чешне)
Брашно(2 Супени лажици)
Прашок за печиво(1/4 )
Маслиново масло(1 Супена лажица)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Свеж магдонос(2 лажици исечкан )
Ким(мелен 1 лажица )
Буковец(1/4 Супена лажица)
Куркума(1/2 Супена лажица)
Таан од сусам(2 Супени лажици)
Јогурт(2 Супени лажици)
Лимон(1/2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Наутот оставете го да отстои во ладна вода, најдобро преку ноќ.
- Утредента варете го во тенџере со вода на оган 40 минути.
- Откако ќе се излади, наутот се блендира со сечканиот лук и кромидот.
- Потоа во блендерот се додаваат останатите состојки (освен јогуртот, таанот, лук во прав и 1/2 лимон од кои се прави сосот) и се блендира додека се добие компактна смеса.
- Се прават топчиња со големина на орев, па се ставаат во подмачкано тавче за мафини. Се премачкуваат со масло.
- Фалафел ќофтињата се печат 25 минути во рерна на 200 степени. Потребно е еднаш да се свртата во текот на печењето.
- Во друг сад измешајте 2 лажици јогурт, 2 лажици таан, сок од 1/2 лимон, сол, бибер и лук во прав по вкус. Со сосот послужете ги печените ќофтиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во