Рецепти
Печени фалафел ќофтиња со сос Ана Ѓорова

Поздрава варијанта на ќофтиња од наут кои се многу вкусни и одлично зачинети со додаток на сос од јогурт што ги прави посочни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Наут(125 Грама)

Кромид(1/2 Главица)

Лук(1 Чешне)

Брашно(2 Супени лажици)

Прашок за печиво(1/4 )

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Свеж магдонос(2 лажици исечкан )

Ким(мелен 1 лажица )

Буковец(1/4 Супена лажица)

Куркума(1/2 Супена лажица)

Сол

Бибер

Таан од сусам(2 Супени лажици)

Јогурт(2 Супени лажици)

Лимон(1/2 )

Лук во прав

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Наутот оставете го да отстои во ладна вода, најдобро преку ноќ.
  2. Утредента варете го во тенџере со вода на оган 40 минути.
  3. Откако ќе се излади, наутот се блендира со сечканиот лук и кромидот.
  4. Потоа во блендерот се додаваат останатите состојки (освен јогуртот, таанот, лук во прав и 1/2 лимон од кои се прави сосот) и се блендира додека се добие компактна смеса.
  5. Се прават топчиња со големина на орев, па се ставаат во подмачкано тавче за мафини. Се премачкуваат со масло.
  6. Фалафел ќофтињата се печат 25 минути во рерна на 200 степени. Потребно е еднаш да се свртата во текот на печењето.
  7. Во друг сад измешајте 2 лажици јогурт, 2 лажици таан, сок од 1/2 лимон, сол, бибер и лук во прав по вкус. Со сосот послужете ги печените ќофтиња.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: