Рецепти
Печурки во крцкаво тесто Ана Ѓорова

Вкусно и интересно предјадење од шампињони

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свежи шампињони(20-тина )

Јајце(2 )

Брашно(200 Грама)

Лимон(1 )

Вода(70 Милилитри)

Маслиново масло(5 Супени лажици)

Прашок за печиво(1/2 )

Мајонез(100 Грама)

Копар(1 Кафена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во сад за матење ставете ги водата маслиновото масло и прашокот за печиво. Посолете.
  2. Белките од јајцата се матат со миксер во посебен сад, а жолчките се додаваат со водата, маслиновото масло и печивото и се матат со миксер.
  3. Се зачинува со бибер, се додава околу 100 г брашно и изматените белки. Мешајте додека тестото се соедини.
  4. На печурките им се отстрануваат рачките, се валкаат во преостанатото брашно и потоа се валкаат во тестото.
  5. Се пржат во поголема количина загреано масло во тава на оган и се ставаат на чинија обложена со хартија.
  6. Лимонот се цеди и се меша во друг сад со мајонезот, биберот, солта и копарот, па се меша додека сосот се соедини.
  7. Печурките послужете ги со сосот и со чаша бело вино.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: