Рецепти
Печурки во крцкаво тесто
Вкусно и интересно предјадење од шампињони
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(20-тина )
Јајце(2 )
Брашно(200 Грама)
Лимон(1 )
Вода(70 Милилитри)
Маслиново масло(5 Супени лажици)
Прашок за печиво(1/2 )
Мајонез(100 Грама)
Копар(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во сад за матење ставете ги водата маслиновото масло и прашокот за печиво. Посолете.
- Белките од јајцата се матат со миксер во посебен сад, а жолчките се додаваат со водата, маслиновото масло и печивото и се матат со миксер.
- Се зачинува со бибер, се додава околу 100 г брашно и изматените белки. Мешајте додека тестото се соедини.
- На печурките им се отстрануваат рачките, се валкаат во преостанатото брашно и потоа се валкаат во тестото.
- Се пржат во поголема количина загреано масло во тава на оган и се ставаат на чинија обложена со хартија.
- Лимонот се цеди и се меша во друг сад со мајонезот, биберот, солта и копарот, па се меша додека сосот се соедини.
- Печурките послужете ги со сосот и со чаша бело вино.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во