Рецепти
Пијан крап (посно) Ана Ристеска

Македонски посен специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Крап(2 Килограми)

Кромид(4 Главици)

Вегета(2 Кафени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Морков(5 )

Свеж сок од лимон(2 Кафени лажици)

Маслиново масло(2 Кафени лажици)

Рендана кора од лимон(2 Кафени лажици)

Бело вино(150 Милилитри)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Убаво исчистете го крапот одвнатре и извадете му ги крлушките. Засечете го на оддалеченост од 1 сантиметар, посолете го и посипете го со мелен сув зачин.
  2. Вака подготвениот крап оставете го да отстои половина час на собна температура.
  3. Во меѓувреме исечкајте ги лукот, магдоносот и морковот.
  4. Рибата полејте ја со сок од лимон и одвнатре премачкајте ја со маслиново масло. Почнете да ја полните рибата, прво со половина од подготвениот магдонос, па лукот, кората од лимон, морковот и на крај завршувате со остатокот од магдоносот.
  5. Засеците затворете ги со чепкалки за заби.
  6. Рибата ставете ја во тава за печење која претходно сте ја премачкале со масло.
  7. Полијте ја со виното и одозгора посипете ја со мелена црвена пиперка.
  8. Тавата одозгора покријте ја со фолија и ставете ја да се пече во претходно загреана рерна на 250°C околу 1 час. Потоа извадете ја фолијата и допечете ја рибата уште 15-тина минути.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: