Рецепти
Пирошки од обланди
Солено домашно предјадење од шунка, кашкавал и кисели краставички
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Обланди(1 Пакување)
Сирење(200 Грама)
Кашкавал(200 Грама)
Шунка(200 Грама)
Мајонез(150 Грама)
Павлака(200 Милилитри)
Јајце(3 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Шунката, кашкавалот, сирењето и четири краставички ситно се сечкаат, па се додава мајонезот и се промешува.
- Обландата се сече на 6 еднакви дела, се филува со претходно подготвената смеса и се витка како ролат.
- Во мокра кујнска крпа се завиткуваат обландите за да омекнат.
- Јајцата се матат во еден сад, а во друг сад се става презла (може измешана со сусам).
- Секоја пирошка се валка прво во брашното, па во јајцата, па на крај во презлата.
- Пирошките се пржат во врело масло додека добијат румена боја.
- Другите краставички се сечкаат, им се додава мајонез помешан со павлака, се зачинува со сол и бибер, се додава исечкан копар и се меша.
- Пржените пирошки се служат со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во