Рецепти
Пица розички
Интересно и декоративно предјадење што може да го подготвите за разни пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(1 )
Сол(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Супена лажица)
Квасец(1 )
Масло(1 филџан )
Вода(400 Милилитри)
Брашно(700 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од минути
- Се меси тесто од 1 јајце, 1 лажица сол, шеќерот, квасецот, маслото, водата и брашното.
- Од тестото се прават 18 топчиња (може и повеќе, до 25 најмногу).
- Секое топче се расукува до големина на мала чинија, се засекува на 4 места. Тестото се мачка со топен маргарин, со кечап и се става фил во средината (наместо пица фил, може да ставите и фил од 500 г исечкан и обарен спанаќ, измешан со 1 јајце и 400 г иситнето сирење).
4. Секоја четвртинка се превиткува околу филот. На последната краевите се подвиткуват под тестото.
5. Сите рози се редат во подмачкано тавче, се оставаат да стасаат и се печат во загреана рерна. Може да се премачкаат со стопен маргарин и жолчка.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во