Рецепти
Попарен комат Ана Ристеска

Оригинален и стар охридски рецепт за комат. Може да се приготви и со ситно сечкани ореви или, по ваша желба, со друга смеса за полнење 🙂

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец во прав(1 Супена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Вода(млака по потреба )

Урда(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во сад за месење се става брашното, се додаваат квасецот и солта, потоа со млака вода (количина по потреба) се замесува тесто и се дели на топчиња.
  2. Од тестото веднаш се сука кора и се попрскува со масло.
  3. Врз кората се става ситно сирење или урда, по кората се витка.
  4. Завитканите кори се редат во тепсија во форма на круг.
  5. Откако ќе се испече коматот, се попарува со течност од 1/2 литар вода, малку масло и 1/2 лажиче сол.
  6. Коматот се враќа назад во рерната и се пече додека испари водата.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: