Рецепти
Попарен комат
Оригинален и стар охридски рецепт за комат. Може да се приготви и со ситно сечкани ореви или, по ваша желба, со друга смеса за полнење 🙂
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец во прав(1 Супена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Вода(млака по потреба )
Урда(400 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Во сад за месење се става брашното, се додаваат квасецот и солта, потоа со млака вода (количина по потреба) се замесува тесто и се дели на топчиња.
- Од тестото веднаш се сука кора и се попрскува со масло.
- Врз кората се става ситно сирење или урда, по кората се витка.
- Завитканите кори се редат во тепсија во форма на круг.
- Откако ќе се испече коматот, се попарува со течност од 1/2 литар вода, малку масло и 1/2 лажиче сол.
- Коматот се враќа назад во рерната и се пече додека испари водата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во