Рецепти
Попарен комат Ана Ристеска

Оригинален и стар охридски рецепт за комат. Може да се приготви и со ситно сечкани ореви или, по ваша желба, со друга смеса за полнење 🙂

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец во прав(1 Супена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Вода(млака по потреба )

Урда(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во сад за месење се става брашното, се додаваат квасецот и солта, потоа со млака вода (количина по потреба) се замесува тесто и се дели на топчиња.
  2. Од тестото веднаш се сука кора и се попрскува со масло.
  3. Врз кората се става ситно сирење или урда, по кората се витка.
  4. Завитканите кори се редат во тепсија во форма на круг.
  5. Откако ќе се испече коматот, се попарува со течност од 1/2 литар вода, малку масло и 1/2 лажиче сол.
  6. Коматот се враќа назад во рерната и се пече додека испари водата.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: