Рецепти
Пролетна супа Ана Ристеска

Во овој рецепт може да комбинирате аспарагус, тиквички и ротквици

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(2 Главици)

Масло(3 Супени лажици)

Бело вино(50 Милилитри)

Лук(2 Чешниња)

Морков(2 )

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Компир(2 )

Бистра зеленчукова супа(3 Чаши)

Ловоров лист(1 Лист)

Сушен темјан(1 Кафена лажица)

Грашок(1 Чаша)

Спанаќ(2 Чаши)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Свеж магдонос(1 Китка)

Маслиново масло(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Сите зеленчуци исечкајте ги на еднакви парчиња.
  2. На загреано масло додајте го кромидот и оставете го да омекне малку.
  3. Потоа додајте го белото вино, оставете да испари, па додајте ги лукот и една лажичка црвен пипер.
  4. Ставете ги морковот и компирот и оставете да се динстаат 1-2 минути.
  5. Додајте ја супата од зеленчук.
  6. Додајте ги ситно сечканиот магдонос, еден ловоров лист и темјанот. Покријте со капак.
  7. Намалете ја температурата и оставете се да се вари околу 20 минути, додека не омекнат зеленчуците.
  8. На крај додајте ги грашокот и спанаќот. Оставете 3 минути да омекнат. Зачинете со сол и бибер по вкус.
  9. Сервирајте и попрскајте со ситно сечкан магдонос и една лажичка маслиново масло.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: