Рецепти
Ролат од похувани модри патлиџани
Интересен и необичен рецепт за секаква пригода на трпезата
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(2 )
Свежи шампињони(300 Грама)
Гауда кашкавал(100 г + 50 г ленти растителен кашкавал )
Вода(150 Милилитри)
Брашно(150 Грама)
Јајце(3 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Со жица изматете 1 јајце и малку сол.
- Додајте ги водата и брашното и мешајте со жицата да се соедини смесата.
- Модрите исечете ги на тенки ленти по должина, извалкајте ги во смесата и пржете ги на загреано масло на грил тава на оган. Вадете ги врз салфетка да се исцедат од маснотијата.
- Во друга тава пржете ги исечканите печурки со зачини по вкус, тргнете од оган кога ќе се испржат и во тавата со полуизладените печурки додајте ги преостанатите 2 јајца и мешајте.
- Модрите патлиџани скалесто наредете ги во тава обложена со хартија за печење. Врз нив нанесете го филот и печете 30 минути на 180 степени.
- Откако малку ќе се изладат состојките, во тавата наредете ги лентите кашкавал и изрендајте гауда кашкавал.
- Со помош на хартијата свиткајте ролат. Откако кашкавалите ќе се растопат, одвиткајте го и исечете го на парчиња, па послужете. Може наместо кашкавал, да ставите некое помеко сирење или моцарела.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во