Рецепти
Солена торта
Креативна опција за монотон ден
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(150 Грама)
Жолчка од јајце(3 )
Јајце(1 )
Брашно(100 Грама)
Млеко(1 Чаша)
Кисела павлака(1/2 Чаша)
Шунка(100 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути
- Се матат 100 грама путер, 3 жолчки и брашно. Се додава млеко и малку сол, се промешува и се сипува во подмачкан плех.
- Печена и оладена кората се сече на два дела.
- Шунката се меле, се меша со 50 грама путер, се додава павлака, малку сол и бибер. Сето убаво се меша и со овој прелив се премачкува едната кора.
- Втората кора се става одозгора, па целата торта се премачкува и од страните и по површината.
- Преостанатото јајце тврдо се вари, белката ситно се сечка и се попосипува брз тортата. Се сече како вистинска торта.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во