Рецепти
Солени плетенки
По желба, плетенката може да ја направите со фил од шунка наместо спанаќот – еднакво е вкусна
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Јајце(4 )
Масло(1,5 Чаша)
Млеко(или јогурт 1 Чаша)
Квасец(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Маргарин(1 )
Урда(400 Грама)
Спанаќ(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Од брашното, 3 јајца, маслото, млекото (или јогурт), квасецот, лажичка сол и маргаринот (омекнат на собна температура, а 1/3 од него се остава за премачкување) се замесува мазно тесто.
- Од тестото се сука кора, се премачкува со 1/3 од маргаринот, се дипли и се остава 15 минути во фрижидер.
- Постапката се повторува уште двапати.
- Потоа се сука правоаголна кора и се сече на три еднакви дела.
- Во секој дел во средината се става од филот со урда и сечканиот претходно кратко обарен и исцеден спанаќ и 1 јајце.
- Од страна на тестото се сечат реси со должина од 2 см и се плетат една над друга.
- Плетенката се премачкува со јајце и се наросува со сусам и се остава да нарасне.
- Откако ќе нарасне, се става во намастен плех и во рерна, па се пече додека да добие убава румена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во