Рецепти
Супа од ослиќ
Одлично и вкусно предјадење од риба со зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ослиќ(3 Парчиња)
Компир(1 поголем или 2 помали )
Морков(4-5 )
Кромид(1 Главица)
Лук(2 Чешниња)
Бибер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Свеж магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Парчињата ослиќ се чистат и мијат и се ставаат цели на оган во тенџере со незовриена вода. Водата во тенџерето е повеќе од половина.
- Во тенџерето се ставаат сечкани компири, моркови, кромид, половина чешне лук, коцка за супа, бибер, вегета и сол. Супата се остава да се вари 45-60 минути на умерена температура.
- Потоа се трга од оган, рибата се вади од водата и ѝ се вади коската од средината.
- Во тенџерето се додава цела китка сечкан магдонос и половина исечкано чешне лук.
- Со рачен блендер или миксер се микса целата супа додека сите зеленчуци и рибата не се сомелат, а откако ќе се направи малку кашеста смеса, се додава фиде и супата се враќа да се вари уште 10-тина минути.
- Во меѓувреме во друг сад се мешаат исечкан магдонос, згмечено и исечкано чешне лук и балсамико оцет, се промешува и се додава како сос по желба во готовата супа.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во