Рецепти
Супа од ослиќ Ана Ѓорова

Одлично и вкусно предјадење од риба со зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ослиќ(3 Парчиња)

Компир(1 поголем или 2 помали )

Морков(4-5 )

Кромид(1 Главица)

Лук(2 Чешниња)

Коцка за супа-пилешка(1 )

Бибер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Свеж магдонос(1 Китка)

Фиде

Балсамико оцет

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Парчињата ослиќ се чистат и мијат и се ставаат цели на оган во тенџере со незовриена вода. Водата во тенџерето е повеќе од половина.
  2. Во тенџерето се ставаат сечкани компири, моркови, кромид, половина чешне лук, коцка за супа, бибер, вегета и сол. Супата се остава да се вари 45-60 минути на умерена температура.
  3. Потоа се трга од оган, рибата се вади од водата и ѝ се вади коската од средината.
  4. Во тенџерето се додава цела китка сечкан магдонос и половина исечкано чешне лук.
  5. Со рачен блендер или миксер се микса целата супа додека сите зеленчуци и рибата не се сомелат, а откако ќе се направи малку кашеста смеса, се додава фиде и супата се враќа да се вари уште 10-тина минути.
  6. Во меѓувреме во друг сад се мешаат исечкан магдонос, згмечено и исечкано чешне лук и балсамико оцет, се промешува и се додава како сос по желба во готовата супа.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: