Рецепти
Супа од свежи школки
Зачинета супа за љубителите на школки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Школки(700-800 Грама)
Вода(1 Литар)
Сол(малку )
Магдонос(1 Китка)
Лук(2 Чешниња)
Сува везена црвена пиперка(малку мелена или буковец )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Свежите школки се ставаат во голем сад со вода, потоа се чистат однадвор (тврдиот дел) со стругање.
- Откако ќе се исчистат, се ставаат во сад со солена вода и се оставаат 20 минути да отстојат за да се отворат.
- Во меѓувреме еден литар вода се става во тенџере да врие, па се додаваат две коцки за супа, ситно исечкани чешниња лук, малку изронета сува пиперка или лут буковец и малку бело вино.
- Откако тоа ќе зоврие, се додаваат школките и се варат на тивок оган околу 10-15 минути, потоа се додава свежо мелен црн пипер.
- Се сервира во чинија, а супата се јаде со отварање на школките и со јадење на внатрешниот дел.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во