Рецепти
Супа од свежи школки Ана Ѓорова

Зачинета супа за љубителите на школки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Школки(700-800 Грама)

Вода(1 Литар)

Сол(малку )

Коцка за супа-бујон(2 )

Магдонос(1 Китка)

Лук(2 Чешниња)

Сува везена црвена пиперка(малку мелена или буковец )

Бибер

Бело вино

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Свежите школки се ставаат во голем сад со вода, потоа се чистат однадвор (тврдиот дел) со стругање.
  2. Откако ќе се исчистат, се ставаат во сад со солена вода и се оставаат 20 минути да отстојат за да се отворат.
  3. Во меѓувреме еден литар вода се става во тенџере да врие, па се додаваат две коцки за супа, ситно исечкани чешниња лук, малку изронета сува пиперка или лут буковец и малку бело вино.
  4. Откако тоа ќе зоврие, се додаваат школките и се варат на тивок оган околу 10-15 минути, потоа се додава свежо мелен црн пипер.
  5. Се сервира во чинија, а супата се јаде со отварање на школките и со јадење на внатрешниот дел.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: