Рецепти
Супа од свежи школки Ана Ѓорова

Зачинета супа за љубителите на школки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Школки(700-800 Грама)

Вода(1 Литар)

Сол(малку )

Коцка за супа-бујон(2 )

Магдонос(1 Китка)

Лук(2 Чешниња)

Сува везена црвена пиперка(малку мелена или буковец )

Бибер

Бело вино

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Свежите школки се ставаат во голем сад со вода, потоа се чистат однадвор (тврдиот дел) со стругање.
  2. Откако ќе се исчистат, се ставаат во сад со солена вода и се оставаат 20 минути да отстојат за да се отворат.
  3. Во меѓувреме еден литар вода се става во тенџере да врие, па се додаваат две коцки за супа, ситно исечкани чешниња лук, малку изронета сува пиперка или лут буковец и малку бело вино.
  4. Откако тоа ќе зоврие, се додаваат школките и се варат на тивок оган околу 10-15 минути, потоа се додава свежо мелен црн пипер.
  5. Се сервира во чинија, а супата се јаде со отварање на школките и со јадење на внатрешниот дел.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: