Рецепти
Тортелини со тиква
Домашни тестенини со фил од тиква кои нема да Ве остават рамнодушни
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400 Грама)
Јајце(4 )
Тиква(2 Килограми)
Џем од кајсии(200 Грама)
Рендан кашкавал(8 Супени лажици)
Амарети колачиња(150 Грама)
Лимон(1/2 )
Путер(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Од тиквата отстранете ги семките, а месестиот дел исечете го на парчиња. Ставете ги во плех и печете ги на 170 степени 50 минути. За да проверите дали тиквата е печена, боцнете со вилушка.
- Отстранете ја кората од тиквата, а месестиот дел испасирајте го, префрлете го во сад и оставете го да се суши на тивок оган, често мешајќи го.
- Добиеното пире од тиквата ставете го во сад. Додајте ги џемот (може и џем од мешано овошје), 150 грама изронети, суви амарети колачиња (може да ги подготвите и самите според следниот рецепт: https://moemeni.mk/?cs_recepti=amareti), ренданата кора од половина лимон, 6 лажици рендан кашкавал, солта и биберот. Добро измешајте и ставете ја смесата во фрижидер.
- Брашното истурете го врз рамна површина, посолете го и направете вдлабнатина во средината. Во неа ставете ги јајцата и мешајте ги најнапред со вилушка, а потоа со рацете така што ќе добиете меко тесто.
- Тестото тенко расукајте го до големина од 12 см. Врз едната половина од тестото на повеќе места ставете по малку од подготвениот фил (на растојание од 5 см), па прекријте ги со другата половина од тестото. Добро притиснете го тестото околу филот.
- Исечете тортелини од тестото и префрлете ги врз плех. Прекријте ги со крпа готовите тортелини за да не се исушат.
- Потоа сварете ги во поголемо количество посолена вода неколку минути (од 3 до 6, во зависност од големината на тортелините) и извадете ги со лажица-цедилка.
- Путерот стопете го на оган сè додека не стане пенлив. Тортелините ставете ги во неколку слоеви во една тава и на секој слој додавајте путер и кашкавал. Сервирајте ги топли со уште рендан кашкавал или пармезан по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во