Рецепти
Брза пита со блитва и сирење Ана Ристеска

Лесна пита со блитва која ќе ви биде омилена

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(4 Чаши)

Урда(300 Грама)

Јајце(4 )

Кисела павлака(200 Милилитри)

Прашок за печиво(1 )

Јогурт(300 Милилитри)

Млеко(70 Милилитри)

Масло(150 Милилитри)

Блитва(300 Грама)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. На листовите блитва им ги отстрануваме рачките, покрупно ги сечкаме и ги динстаме на загреано масло во тенџере на оган. Посолуваме и промешуваме.
  2. Во длабок сад ги кршиме јајцата и ги матиме со жица. Ги додаваме јогуртот и 150 мл масло, и промешуваме.
  3. Издинстаната блитва ситно ја сечкаме и ја додаваме во садот. Ги додаваме урдата и млекото, и промешуваме.
  4. Брашното го мешаме со прашокот за печиво и го додаваме во садот. Мешаме додека смесата не се соедини.
  5. Тркалезната тава за печење со четка ја намрсуваме со масло. Ја ставаме смесата во тавата. Премачкуваме со киселата павлака и наросуваме бибер.
  6. Ја ставаме тавата во рерна и печеме 40 минути на 200 степени и ја вадиме од рерна.
  7. Питата ја вадиме од тавата и ја сечема.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: