Рецепти
Грчка супа со лимон и пилешко месо Ана Ѓорова

Вкусна супа што е лесна за јадење и подготвување

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешка супа(10 Чаши)

Маслиново масло(3 Супени лажици)

Лук(сомелен 8 чешниња )

Кромид(1 Главица)

Лимон(1 голем )

Пилешки гради(2 Парчиња)

Ориз(1/2 Чаша)

Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)

Фета сирење(50 Грама)

Магдонос

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Кромидот исечкајте го, а лукот сомелете го и пропржете ги во тенџере на оган со 3 лажици загреано масло да омекнат, 3-4 минути.
  2. Потоа додајте ја пилешката супа, пилешките гради, ренданата кора од лимон и црвениот пипер. Зголемете го огнот, покријте и зовријте.
  3. Откако течноста ќе зоврие, намалете ја температурата на умерена и варете околу 5 минути.
  4. Потоа додајте го оризот, лажичка сол и бибер по вкус. Гответе уште 5 минути, па исклучете го огнот.
  5. Извадете ги пилешките гради од тенџерето и распарчете ги на ленти со виљушка.
  6. Вратете ги во тенџерето и додајте издробено фета сирење и сечкан магдонос.
  7. Зачинете по вкус и сервирајте ја супата топла.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: