Рецепти
Крем супа од печено цвекло Ана Ѓорова

Традиционална полска супа која е превкусен, а исто така и здрав оброк! Сирењето и сончогледот ѝ даваат уште поубав вкус и арома.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Цвекло(2 средни )

Кромид(1/2 Главица)

Путер(1-2 Супени лажици)

Пилешка супа(500-700 Милилитри)

Сол

Бибер

Козјо сирење

Сончоглед

Масло од тиква

Копар

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Цвеклото добро се мие, се сечат дршките, се витка во алуминиумска фолија и се пече околу 1 и пол час во рерна на температура од 160 степени (по околу еден час со чепкалка проверете дали е добро испечено-треба да биде доста омекнато).
  2. Откако цвеклото ќе се испече, се сече на половина и се отстранува лушпата.
  3. Кромидот ситно се сечка и се пржи во тенџере на растопен путер додека добие убава светлокафена боја. Потоа се додава печеното цвекло и убаво се пасира.
  4. Во друг сад се вари пилешка супа и откако ќе се свари се остава настрана целосно да се олади. Може да ја ставите во фрижидер кога ќе биде млака за добро да се олади.
  5. Оладената супа се става во тенџерето со цвеклото и кромидот, се остава уште малку да се вари и потоа се блендира со рачен миксер додека се добие убава, кремаста смеса.
  6. На крај се посолува, се додава бибер, се меша и се послужува во чинија. Чинијата се декорира со масло од тиква, семки од сончоглед, копар и дробено козјо сирење.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: