Рецепти
Мини суфлеа со пармезан Ана Ристеска

Лапни голтни суфлеа за одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Рендан пармезан(100 Грама)

Млеко(450 Милилитри)

Путер(70 Грама)

Брашно(3 Супени лажици)

Нишесте (пченкарен скроб)(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. На растопениот путер во тенџере на оган го пржиме брашното и мешаме со жица за матење. Додаваме 400 мл млеко и непрекинато мешаме со жицата. Посолуваме и наросуваме бибер.
  2. Откако бешамел сосот ќе ја добие потребната густина го додаваме ренданиот пармезан. Промешуваме и го тргаме тенџерето од оган.
  3. Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките. Жолчките ги матиме со виљушка и ги додаваме во тенџерето со бешамел сосот со пармезан. Мешаме со жицата додека смесата не се соедини.
  4. Густинот го размешуваме со преостанатите 50 мл млеко и го додаваме во тенџерето. Белките ги матиме со миксер додека не ја добијат потребната цврстина. И нив ги додаваме во тенџерето. Мешаме со жица додека смесата не се соедини.
  5. Во калап за мафини ставаме хартиени корпички. Ги полниме корпичките со смесата за суфлеата. Калапот го ставаме во рерна, печеме 15 минути на 200 степени и го вадиме од рерна. Мини суфлеата ги вадиме на чинија за сервисирање.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: