Рецепти
Посна пита со праз Ана Ѓорова

Едноставен и посен рецепт за домашна пита

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Праз(4-5 страка )

Квасец(1 )

Вода(по потреба да се замеси тестото )

Сол

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Празот исчистете го, измијте го и исечкајте го ситно, па пржете го на масло. Откако ќе омекне и ќе се испржи, тргнете го настрана да се олади.
  2. Во сад за месење ставете ги брашното и квасецот и со малку сол и вода по потреба замесете го тестото.
  3. Потоа поделете го на два дела – првиот дел расукајте го во подебела кора и ставете ја во намастена кружна тепсија, попрскајте ја со масло и врз неа ставете го испржениот праз.
  4. Одозгора ставете ја и втората кора, попрскајте ја со масло и печете ја во загреана рерна на 200 степени додека зарумени.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: