Рецепти
Баклава со кадаиф
Вкусен десерт. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(250 Грама)
Кадаиф(200 Грама)
Ореви(100 Грама)
Маргарин(100 Грама)
Шеќер(500 Грама)
Вода(500 Милилитри)
Лимон(1 )
Ванилин шеќер(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Корите се сечат на коцки во зависност од калапите за печење на мафини. Кога ќе се исечат, се земаат по 4 и се ставаат во отворот.
- Настрана се меша кадаифот со исечканите ореви и во секое калапче се става по малку.
- Се топи маргаринот и врз секое парче се става по 1 лажица.
- Баклавите се печат во загреана рерна на 150 степени, 30-35 минути. Се оставаат убаво да се изладат.
- Се вари шербетот од сите состојки и се полива баклавата.
- Се декорира по желба со ореви, вишни од вишновка или со зашеќерени вишни.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во