Рецепти
Баклава со суви смокви и со јаболки
Баклава во поинакво издание со вкусен фил од рендани јаболки, суви смокви, суво грозје и ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Шеќер(1 Килограм)
Суви смокви(200 Грама)
Ореви(200 Грама)
Јаболко(2 )
Суво грозје(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Сувите смокви и оревите се сечкаат, а јаболките се рендаат .
- Во тенџере на оган се става 300 г шеќер да се растопи во карамел. Потоа се додаваат ренданите јаболки и се меша за да испари водата што ќе ја пуштат јаболките.
- На крај се додаваат смоквите, оревите и сувото грозје. Сето тоа заедно се меша и се трга настрана да се излади.
- Се ставаат две кори напрскани со масло една врз друга. Во почетокот на кората се става од филот и се витка баклава во ролна. Откако ќе се потрошат сите кори, се редат во правоаголно тавче бр. 40, претходно премачкано со масло или маргарин.
- Пред да се стави да се пече, баклавата треба да се исече. Потоа се пече на 150-180 степени додека да зарумени.
- Шербетот се прави од 700 грама шеќер и вода колку да го прелие шеќерот во тенџерето. Сирупот се вари 3-4 минути, па се цеди еден лимон и со него се попарува баклавата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во