Рецепти
Баклава со суви смокви и со јаболки Ана Ѓорова

Баклава во поинакво издание со вкусен фил од рендани јаболки, суви смокви, суво грозје и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Шеќер(1 Килограм)

Суви смокви(200 Грама)

Ореви(200 Грама)

Јаболко(2 )

Суво грозје(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Сувите смокви и оревите се сечкаат, а јаболките се рендаат .
  2. Во тенџере на оган се става 300 г шеќер да се растопи во карамел. Потоа се додаваат ренданите јаболки и се меша за да испари водата што ќе ја пуштат јаболките.
  3. На крај се додаваат смоквите, оревите и сувото грозје. Сето тоа заедно се меша и се трга настрана да се излади.
  4. Се ставаат две кори напрскани со масло една врз друга. Во почетокот на кората се става од филот и се витка баклава во ролна. Откако ќе се потрошат сите кори, се редат во правоаголно тавче бр. 40, претходно премачкано со масло или маргарин.
  5. Пред да се стави да се пече, баклавата треба да се исече. Потоа се пече на 150-180 степени додека да зарумени.
  6. Шербетот се прави од 700 грама шеќер и вода колку да го прелие шеќерот во тенџерето. Сирупот се вари 3-4 минути, па се цеди еден лимон и со него се попарува баклавата.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: