Рецепти
Бела алва (посно) Ана Ѓорова

Вкусна алва од гриз со цимет и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(4 Чаши)

Шеќер(3 Чаши)

Гриз(2 Чаши)

Масло(1 Чаша)

Цимет(1 Кафена лажица)

Сечкани ореви

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Во еден сад ставете ги шеќерот, водата и циметот и варете ги да добиете шербет, не многу густ.
  2. Маслото ставете го во сад да се загрее, во него додајте го гризот и пржете го да добие златнокафена боја. Потоа додајте го во садот со вода и варете додека да се згусне.
  3. Додајте ги сечканите ореви и истурете ја смесата во плех, па оставете ја да се стегне.
  4. Пред послужување исечете ја на коцки и посипете малку цимет на секое парче.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: