Рецепти
Бела алва (посно) Ана Ѓорова

Вкусна алва од гриз со цимет и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(4 Чаши)

Шеќер(3 Чаши)

Гриз(2 Чаши)

Масло(1 Чаша)

Цимет(1 Кафена лажица)

Сечкани ореви

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Во еден сад ставете ги шеќерот, водата и циметот и варете ги да добиете шербет, не многу густ.
  2. Маслото ставете го во сад да се загрее, во него додајте го гризот и пржете го да добие златнокафена боја. Потоа додајте го во садот со вода и варете додека да се згусне.
  3. Додајте ги сечканите ореви и истурете ја смесата во плех, па оставете ја да се стегне.
  4. Пред послужување исечете ја на коцки и посипете малку цимет на секое парче.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: