Рецепти
Чорба од грашак и печурки Ана Ѓорова

Зелена чорба од грашак и тиквички во комбинација со печурки за вкусно и свежо зеленчуково предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свежи шампињони(250 Грама)

Лук(1 Чешне)

Морков(1 )

Тиквичка(1/2 мала )

Компир(1 мал )

Грашок(1 Чаша)

Магдонос

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во тенџере се става 1,5 л вода да зоврие.
  2. Шампињоните се сечат на мали ливчиња, компирот на четвртинки, морковот на тенки полумесечинки, па заедно со лукот и грашакот се додаваат во зовриената вода.
  3. Се зачинува по вкус со сол, бибер и малку масло и се остава да се вари на тивок оган 15 минути.
  4. Тиквичката се сече на тенки ленти и магдоносот ситно се сечка.
  5. По 15 минути сварените состојки со малку од течноста во која се вареле се блендираат со рачен миксер или дел по дел во блендер, па се враќаат назад во тенџерето.
  6. Се додаваат тиквичката и магдоносот и се вари чорбата уште 5 минути.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: