Рецепти
Чорба од грашак и печурки
Зелена чорба од грашак и тиквички во комбинација со печурки за вкусно и свежо зеленчуково предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(250 Грама)
Лук(1 Чешне)
Морков(1 )
Тиквичка(1/2 мала )
Компир(1 мал )
Грашок(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во тенџере се става 1,5 л вода да зоврие.
- Шампињоните се сечат на мали ливчиња, компирот на четвртинки, морковот на тенки полумесечинки, па заедно со лукот и грашакот се додаваат во зовриената вода.
- Се зачинува по вкус со сол, бибер и малку масло и се остава да се вари на тивок оган 15 минути.
- Тиквичката се сече на тенки ленти и магдоносот ситно се сечка.
- По 15 минути сварените состојки со малку од течноста во која се вареле се блендираат со рачен миксер или дел по дел во блендер, па се враќаат назад во тенџерето.
- Се додаваат тиквичката и магдоносот и се вари чорбата уште 5 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во