Рецепти
Гриз алва со суво грозје (посно) Ана Ѓорова

Најслаткиот десерт од турската кујна, сега и на Вашата трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(250 Грама)

Масло(150 Милилитри)

Вода(400 Милилитри)

Шеќер(250 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Суво грозје(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Во тенџере на оган ставете го маслото да се загрее. Додајте го гризот и запржете добро да се зарумени.
  2. Водата зовријте ја со шеќерот и ванилиниот шеќер и мешајте додека се растопи шеќерот.
  3. Тргнете од оган и во испржениот гриз додајте го изладениот шербет од водата и шеќерот, промешајте и повторно вратете го на оган да врие.
  4. Кога гризот ќе почне да се одделува од тенџерето, додајте го сувото грозје и промешајте.
  5. Гризот истурете го во тркалезен сад и оставете го да се излади.
  6. Оладениот гриз превртете го на чинија за сервирање и одозгора по желба декорирајте со сечкани ореви.
Овесни палачинки со банана
Салата со соја и шампињони
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Чај со јаболко
Пица од карфиол
Смути со калинки
Печен карфиол со сладок компир
Салата со карфиол и маслинки
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Бурито со мешано месо
Брза салата од брокула
Смути од ѓумбир и круши
Есенско смути
Свинско месо со бел сос
Вафли со боровинки
Мини палачинки со спанаќ
Ориз со печурки
Риба со жалфија
Овесно смути со кафе
Намаз од рукола
Смути со киви и шумско овошје
Шејк со јаболко
Пилешко на индиски начин
Тортелини со спанаќ и брокула
Пире од карфиол
Алжирски солени палачинки
Тахини (сос од сусам)
Намаз од сладок компир и куркума
Детокс смути со ѓумбир и зелено јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: