Рецепти
Гриз алва со суво грозје (посно)
Најслаткиот десерт од турската кујна, сега и на Вашата трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Гриз(250 Грама)
Масло(150 Милилитри)
Вода(400 Милилитри)
Шеќер(250 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Суво грозје(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во тенџере на оган ставете го маслото да се загрее. Додајте го гризот и запржете добро да се зарумени.
- Водата зовријте ја со шеќерот и ванилиниот шеќер и мешајте додека се растопи шеќерот.
- Тргнете од оган и во испржениот гриз додајте го изладениот шербет од водата и шеќерот, промешајте и повторно вратете го на оган да врие.
- Кога гризот ќе почне да се одделува од тенџерето, додајте го сувото грозје и промешајте.
- Гризот истурете го во тркалезен сад и оставете го да се излади.
- Оладениот гриз превртете го на чинија за сервирање и одозгора по желба декорирајте со сечкани ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во