Рецепти
Ќофтиња од наут Ана Ѓорова

„Фалафел“ е карактеристична храна во Блискиот Исток и може да се најдат продавачи на овие ќофтиња на речиси секој агол и на секој пазар

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Наут(2 Чаши)

Сода бикарбона(1/2 Супена лажица)

Свеж магдонос(1 Чаша)

Коријандер(3/4 Чаши)

Копар(1/2 Чаша)

Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)

Бибер(1 Супена лажица)

Ким(1 Супена лажица)

Брашно(1 Супена лажица)

Сусам(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Ставете го наутот во сад со вода и оставете да отстои 16-18 часа. Потоа исцедете го и оставете да се исуши.
  2. Магдоносот, коријандерот и копарот измијте ги и изблендирајте ги. Во блендерот додајте ги наутот, лукот и зачините. Одново сè изблендирајте додека не се добие убава смеса.
  3. Ставете ја смесата во пластичен сад и оставете да отстои во фрижидер барем 1 час.
  4. Во сад за пржење ставете масло да се загрее. Пред да ја пржите смесата, извалкајте ја во брашното и сусамот и оформете ќофтиња, па пржете ги околу 5 минути додека не потемнат и исцедете ги на салфетка. Послужете ги фалафел ќофтињата во чинија со коријандер.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: