Рецепти
Ќофтиња од наут
„Фалафел“ е карактеристична храна во Блискиот Исток и може да се најдат продавачи на овие ќофтиња на речиси секој агол и на секој пазар
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Наут(2 Чаши)
Сода бикарбона(1/2 Супена лажица)
Свеж магдонос(1 Чаша)
Коријандер(3/4 Чаши)
Копар(1/2 Чаша)
Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)
Бибер(1 Супена лажица)
Ким(1 Супена лажица)
Брашно(1 Супена лажица)
Сусам(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Ставете го наутот во сад со вода и оставете да отстои 16-18 часа. Потоа исцедете го и оставете да се исуши.
- Магдоносот, коријандерот и копарот измијте ги и изблендирајте ги. Во блендерот додајте ги наутот, лукот и зачините. Одново сè изблендирајте додека не се добие убава смеса.
- Ставете ја смесата во пластичен сад и оставете да отстои во фрижидер барем 1 час.
- Во сад за пржење ставете масло да се загрее. Пред да ја пржите смесата, извалкајте ја во брашното и сусамот и оформете ќофтиња, па пржете ги околу 5 минути додека не потемнат и исцедете ги на салфетка. Послужете ги фалафел ќофтињата во чинија со коријандер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во