Рецепти
Ќофтиња од наут Ана Ѓорова

„Фалафел“ е карактеристична храна во Блискиот Исток и може да се најдат продавачи на овие ќофтиња на речиси секој агол и на секој пазар

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Наут(2 Чаши)

Сода бикарбона(1/2 Супена лажица)

Свеж магдонос(1 Чаша)

Коријандер(3/4 Чаши)

Копар(1/2 Чаша)

Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)

Бибер(1 Супена лажица)

Ким(1 Супена лажица)

Брашно(1 Супена лажица)

Сусам(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Ставете го наутот во сад со вода и оставете да отстои 16-18 часа. Потоа исцедете го и оставете да се исуши.
  2. Магдоносот, коријандерот и копарот измијте ги и изблендирајте ги. Во блендерот додајте ги наутот, лукот и зачините. Одново сè изблендирајте додека не се добие убава смеса.
  3. Ставете ја смесата во пластичен сад и оставете да отстои во фрижидер барем 1 час.
  4. Во сад за пржење ставете масло да се загрее. Пред да ја пржите смесата, извалкајте ја во брашното и сусамот и оформете ќофтиња, па пржете ги околу 5 минути додека не потемнат и исцедете ги на салфетка. Послужете ги фалафел ќофтињата во чинија со коријандер.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: