Рецепти
Ќофтиња од ориз со брокули Ана Ѓорова

Вегетаријански ќофтиња со сос од домати како идеја за превкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(350 Грама)

Брокула(200 Грама)

Домат(400 Грама)

Рузмарин(1 Гранче)

Бело вино(1 Чаша)

Бистра зеленчукова супа(1,5 Литар)

Лук(2 Чешниња)

Рендан кашкавал

Путер(20 Грама)

Масло(4 Супени лажици)

Шеќер(1 Прстофат)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Измијте ги брокулите, варете ги во зовриена вода 2 минути, па префрлете ги во друг сад со ладна вода.
  2. Исечкајте ги лукот и рузмаринот.
  3. Во еден сад пржете го лукот на 2 лажици масло и половина од путерот додека не зарумени и пушти мирис. Потоа додајте ги брокулите и пржете ги 5 минути. Додајте го оризот и со постојано мешање пржете го една минута.
  4. Полијте со виното и гответе додека не испари.
  5. Потоа додајте две лажици супа, па пржете уште 15 минути, додавајќи уште супа откако претходната ќе испари. Посолете го и оставете го да се олади.
  6. Пржете го останатиот лук на останатото масло и путер.
  7. Додајте ги излупениот домат без семки, рузмаринот, солта и биберот и пржете 10 минути на силен оган, па додајте го шеќерот.
  8. Од оризот формирајте повеќе ќофтиња, ставете ги на плех со масна хартија за печење и печете ги 5 минути на 180 степени.
  9. Сервирајте ги ќофтињата со сосот од домати и рендан кашкавал.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: