Рецепти
Крем чорба од зеленчук
Вкусна зелечукова чорба од карфиол, брокули, целер и моркови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Праз(1 страк )
Морков(2 )
Целер(200 грама корен )
Карфиол(200 Грама)
Брокула(200 Грама)
Вода(2 Литри)
Млеко(1 Децилитар)
Гриз(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Празот исчистете го, измијте го и ситно исечкајте го, а потоа пропржете го во малку масло во тенџере на оган.
- Морковот се лупи и сече на крукчиња, целерот на коцкички, а на брокулите и на карфиолот им се кинат цветовите.
- Зеленчукот се додава во тенџерето, малку се запржува, па се додаваат 2 л вода. Се вари 45 минути.
- Од сварениот зеленчук 1/3 се остава настрана, а остатокот се процедува и се блендира.
- Блендираниот зеленчук се враќа во тенџерето, се додаваат процедената супа и целите парчиња зеленчук (што ги оставивте настрана), се додава пилешката коцка за супа и се зачинува.
- Се додава ловоров лист и се остава да зоврие.
- Откако ќе зоврие чорбата, се додаваат млекото, гризот, па магдносот и целерот и се доварува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во