Рецепти
Крем чорба од зеленчук Ана Ѓорова

Вкусна зелечукова чорба од карфиол, брокули, целер и моркови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Праз(1 страк )

Морков(2 )

Целер(200 грама корен )

Карфиол(200 Грама)

Брокула(200 Грама)

Вода(2 Литри)

Млеко(1 Децилитар)

Гриз(2 Супени лажици)

Коцка за супа-пилешка(1 )

Сол

Бибер

Ловоров лист

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Празот исчистете го, измијте го и ситно исечкајте го, а потоа пропржете го во малку масло во тенџере на оган.
  2. Морковот се лупи и сече на крукчиња, целерот на коцкички, а на брокулите и на карфиолот им се кинат цветовите.
  3. Зеленчукот се додава во тенџерето, малку се запржува, па се додаваат 2 л вода. Се вари 45 минути.
  4. Од сварениот зеленчук 1/3 се остава настрана, а остатокот се процедува и се блендира.
  5. Блендираниот зеленчук се враќа во тенџерето, се додаваат процедената супа и целите парчиња зеленчук (што ги оставивте настрана), се додава пилешката коцка за супа и се зачинува.
  6. Се додава ловоров лист и се остава да зоврие.
  7. Откако ќе зоврие чорбата, се додаваат млекото, гризот, па магдносот и целерот и се доварува.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: