Рецепти
Лазањи со зеленчук и бешамел сос Ана Ѓорова

Специјалитет од лазањи со спанаќ и тиквички во вкусен бел бешамел сос. Добар апетит!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лазањи-готови(250 Грама)

Тиквичка(4 )

Спанаќ(500 Грама)

Пекорино кашкавал(200 Грама)

Путер(80 Грама)

Сирење(200 Грама)

Сол

Бибер

Лук

Масло

Млеко(1 литар (за бешамел сосот) )

Брашно(100 грама (за бешамел сосот) )

Путер(100 грама (за бешамел сосот) )

Морско оревче(за бешамел )

Сол(за бешамел )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Тиквичките се сечат на тркалца, се динстаат во тава со малку масло и со лук, се додава сол и бибер. Се динста и спанаќот 10 минути.
  2. Лазањите се ставаат во вода што врие со сол и малку масло и се вадат веднаш од водата.
  3. Се приготвувам бешамел сосот со пржење на брашното со постојано мешање (внимавајте брашното да остане со бела боја) во кое се додава млекото и ренданото морско оревче.
  4. Во плех намачкан со путер се ставаат ред лазањи, ред спанаќ и тиквички и се става од бешамел сосот и рендан кашкавал. Потоа втор ред лазањи, над нив тиквичките, рендан кашкавал и бешамел.
  5. Постапката се повторува додека се потрошат сите состојки.
  6. Се завршува со ред лазањи, се ренда кашкавал и сирење, се прелива со преостанатиот бешамел сос и се печат во загреана рерна на 180°C.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: