Рецепти

Лазањи со зеленчук и бешамел сос
Специјалитет од лазањи со спанаќ и тиквички во вкусен бел бешамел сос. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лазањи-готови(250 Грама)
Тиквичка(4 )
Спанаќ(500 Грама)
Пекорино кашкавал(200 Грама)
Путер(80 Грама)
Сирење(200 Грама)
Млеко(1 литар (за бешамел сосот) )
Брашно(100 грама (за бешамел сосот) )
Путер(100 грама (за бешамел сосот) )
Морско оревче(за бешамел )
Сол(за бешамел )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Тиквичките се сечат на тркалца, се динстаат во тава со малку масло и со лук, се додава сол и бибер. Се динста и спанаќот 10 минути.
- Лазањите се ставаат во вода што врие со сол и малку масло и се вадат веднаш од водата.
- Се приготвувам бешамел сосот со пржење на брашното со постојано мешање (внимавајте брашното да остане со бела боја) во кое се додава млекото и ренданото морско оревче.
- Во плех намачкан со путер се ставаат ред лазањи, ред спанаќ и тиквички и се става од бешамел сосот и рендан кашкавал. Потоа втор ред лазањи, над нив тиквичките, рендан кашкавал и бешамел.
- Постапката се повторува додека се потрошат сите состојки.
- Се завршува со ред лазањи, се ренда кашкавал и сирење, се прелива со преостанатиот бешамел сос и се печат во загреана рерна на 180°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во